Tänk som en vinnare under Cykelvasan

Cykelvasan

Positiva tankar är det viktigaste verktyget när du försöker uppnå dina mål inom cykelsporten. Här går vi igenom hur du kan förändra ditt tankesätt till det bättre, vilket är någonting du sannolikt bör försöka göra för att öka din prestation under Cykelvasan.

Det finns vissa faktorer inom cyklingen som kan få dig ur balans:

  • Otillräckliga förberedelser på grund av att du är ur form eller otränad. Detta innebär att du generellt sett tävla i till exempel Cykelvasan, men du för stunden inte är i tillräckligt god form för att kunna göra detta.
  • Skada eller sjukdom är en annan faktor som kan vara nedslående för humöret och tålamodet. Att tävla utan att känna sig 100 procent frisk är som att göra det utan tillräcklig träning – du kan inte gå för fullt och det tär på psyket.
  • För höga målsättningar kan ha en negativ inverkan på din attityd till cyklingen. Det är vanligt att man som cyklist försöker sig på längre och tuffare cykellopp utan att veta hur man på rätt sätt förbereder sig för denna nya nivå av tävling. Ett lopp som Cykelvasan är inte bara fysiskt utan även mentalt påfrestande.

Så kan du tänka positivt när du tävlar i Cykelvasan

Det viktigaste du kan göra för att förändra ditt sätt att tänka är att ha tålamod. Du bör inte ha för bråttom tillbaka efter sjukdom eller för tidigt ge dig på ett alltför svårt cykellopp. Du bör inte heller ha för höga mål – istället för att försöka vinna Cykelvasan som debutant bör du tävla mot dig själv. Nästa år kan du ställa högre krav på dig själv och avancera i resultatlistan. Om du skulle råka vara skadad är det viktigt att du är ärligt mot dig själv och inte ställer för höga krav på din prestation.

Istället för att försöka komma tillrätta med ditt problem, det negativa tankesättet, under en enda tävling (till exempel Cykelvasan), bör du ta mindre steg. Försök exempelvis att hjälpa en medtävlare – försök få honom eller henne att lyckas. Då kan du ta med dig en sak från tävlingen: du hjälpte någon annan, vilket åtminstone är en bra start.