Så kan du förhindra inbrott på sommaren

Så kan du förhindra inbrott på sommaren

Även om inbrott kan inträffa när som helst, finns det en tid på året då risken ökar markant: sommaren. Statistiken visar att cirka 10,5 fler inbrott begås på sommaren än under vintern, där den senare årstiden för övrigt är den minst aktiva för inbrottstjuvar. Det finns flera anledningar till att förövare tenderar att välja sommaren:

  • Det är semestertider – Sommaren är den tid då många åker bort på semester, vilket gör att deras bostäder lämnas vind för våg under flera dagar eller veckor. Detta känner förstås inbrottstjuvar till, och de rekar därför bostadsområden på sommaren för att ta reda på vilka boende som är bortresta. Om du planerar att resa bort bör du först införskaffa ett bra inbrottslarm.
  • Vi spenderar mer tid utomhus – Även när vi inte är bortresta på semester, tenderar vi att spendera mer tid utomhus under sommarmånaderna. Några exempel på utomhusaktiviteter är att man tar barnen till en park, ger sig ut och vandrar, åker till stranden eller besöker sportevenemang och konserter. Inbrottstjuvar är också ute och rör på sig på sommaren, i jakt på möjligheter att göra det dom är bäst på.
  • Vi lämnar dörrar och fönster öppna – På sommaren lämnar många boende sina dörrar och fönster öppna för att sänka inomhustemperaturen. Dessvärre glömmer många bort att stänga dem när de går ut för att handla eller ger sig av till jobbet, vilket ger inbrottstjuven enkel åtkomst till bostaden. När dörrar eller fönster lämnas öppna fungerar dessutom eventuella inbrottslarm sämre.

Skydda dig mot inbrott med hjälp av inbrottslarm

Att låta installera ett inbrottslarm är ett bra första steg mot en säkrare bostad, men det finns också fler åtgärder du kan vidta för att ytterligare förhöja säkerheten:

  • Håll ordning på tomten – Om du ska resa bort under ett par veckor eller längre, bör du anlita någon att klippa gräset. En ovårdad gräsmatta kan nämligen inbrottstjuvar som en invit.
  • Berätta inte att du ska resa bort – Du är förstås spänd av förväntan inför din kommande resa, men du bör inte berätta om denna på dina öppna konton på sociala medier – även inbrottstjuvar är aktiva där.